top of page
külahta çilek dondurma
külahta oreo dondurma
külahta pamuk dondurma

Dondurma ve Endüstriyel Gıda Serüvenimiz

Şirketimiz üretim sektöründe 20 yıllık bilgi ve tecrübe birikimine sahip Süleyman Çelik tarafından kurulmuştur. 1987 yılı ODTÜ Makine Mühendisliği bölümü mezunu olan kurucumuz, mezun olmasının ardından 7 yıl uluslararası şirketlerde ve Türkiye'nin büyük holdinglerinde çalıştıktan sonra, 1994 yılında üretimle iştigal eden kendi şirketini kurmuştur. Süleyman ÇELİK'in bu girişimi oldukça başarılı olmuş ve 20 yıldır aynı unvan ve isim ile faaliyetine devam etmektedir. Teknik anlamda sektörde oldukça bilgili olan kurucumuz, Türkiye'deki dondurma konusunda eksikliği fark etmiş ve çalışma alanını bu konu üzerine de genişletmiştir.

Şirketimizin temelde kuruluş amacı, teknik açıdan yoğun bilgi birikimimizi kullanarak, Türkiye'deki dondurma üretim faaliyetlerini geliştirmektir. Yüksek kalitede ve ekonomik dondurma üretiminin ülkemizde yaygınlaşmasını sağlamak en temel amaçlarımızdan biridir. Bu amaçlarımızı gerçekleştirmek için yurtdışındaki önde gelen firmaların distribütörlük faaliyetlerini gerçekleştirip, kendi üretimimiz ekipmanları da kullanarak size hizmet sunuyoruz. Bu hizmetimizi belli tip ürünlere kısıtlı kalarak yapmıyoruz. Her tip dondurma konusunda hammaddeden üretime, satıştan dağıtıma bütün ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde anahtar teslim projeler gerçekleştiriyoruz.

Bütün makinelerimiz dünyaca ünlü firmaların ekipmanları kullanılarak üretilmektedir. Müşteri memnuniyetini en öne çıkarmayı amaçlayan şirketimiz, Türk usulü sert dondurma ve İtalyan usulü "Gelato" dondurma üretimini optimum kalitede ve ekonomik bir şekilde gerçekleştiren tesisler kurmaya yönelmiştir.

Her yıl Türkiye'de ve yurtdışındaki dondurma üzerine fuarlara katılan şirketimizin stantlarına İtalya'da SIGEP, Uzak doğuda CANTON ve Türkiye'de IBATECH fuarlarında ulaşabilirsiniz.
 

İtalyan Gelato Dondurma ve Türk Maraş Dondurması üzerine

Tarihte ilk dondurma milattan önce 200 yılları dolaylarında Çin'de yapıldığı tahmin edilmektedir. O tarihlerde pirinci ezip süt ve kar ile karıştıran Çinliler bu karışımı çeşitli şuruplar da karıştırarak tüketmekteydiler. Bu tip dondurma tarihte ilk olmasına karşın modern bir görünümden uzaktı ve pek az insan tarafından tüketilmekteydi.

Avrupa'da modern dondurma ilk olarak İtalyan şefler tarafından geliştirilmiştir. Tüm Avrupa'ya yayılması ise İtalyan düşes Catherine de Medici'nin Fransız 2. Henry ile evliliği sonucu Fransa'ya ve İngiltere'ye İtalyan şeflerin gitmesi ile gerçekleşmiştir. İtalyanca dondurma anlamına gelen "Gelato" kelimesi de Avrupa'ya ve ardından Dünya'ya bu olay vesilesiyle yayılmıştır.

Türkiye'de ise modern dondurmanın tarihi son 100 yıla dayanır. Osmanlı'da kışın yağan kara, pekmez, bal ya da şeker karıştırarak tüketilen karsambaç, modern dondurma halini cumhuriyet yıllarında almaya başlamıştır. Kahramanmaraş'ta ortaya çıkan bu lezzet, dondurma yapımı için sahlepin kullanılması ile gerçekleştir. Orkide köklerinden elde edilen sahlep, lifli yapısı ve içerdiği glikomannan maddesi sayesinde stabilizatör görevi görerek dondurmaya kıvam verir ve buz oluşmasını engeller. Kendine has özel ve baskın bir aroması da bulunan sahlep, Türkiye'de ünlü Maraş dondurmasının oluşmasını sağlar.

Türkiye kendine has bir dondurma çeşidine sahip olmasına rağmen, dondurma kültürü ve inovasyonu açısından Dünya'nın oldukça gerisinde kalmıştır. Bilgi birikiminin yenilikler eklenmeden ustadan çırağa geçmesi ve halk arasında yanlış bilinen dondurma yapım tekniklerinden ötürü dondurma kalitesi Türkiye'de giderek düşmektedir. Tazelikten tamamen uzak, yanlış proseslerle üretilmiş ve tamamen kimyasal tatlandırıcılar kullanılan dondurmalar her sokakta satılmaktadır. Bu tip dondurmalar halk sağlığını tehdit etmektedir. 

Dondurma kültürünün en gelişmiş olduğu İtalya'da dondurma yaz kış tüketilmekte ve sadece dondurma üzerine Dünya'ca ünlü fuarlar gerçekleştirilmektedir. Güzel vatanımız Türkiye, iklimsel olarak İtalya ile aynı kuşakta yer almaktadır bu sebeple dondurmanın ham maddelerinden olan meyveler ve kuruyemişler açısından 2 ülke çok benzerlik göstermektedir, hatta ülkemiz fındık, fıstık, incir, turunçgil gibi ürünlerde Dünya'daki en büyük üreticilerdendir. Bu elverişli koşullara rağmen Türkiye'de dondurma üzerine yeterince inovasyon yapılmaması ve atadan öğrenilen yöntemlerin harfiyen uygulanmasından dolayı dondurma kültürü gelişememektedir. Maraş dondurması ülkemize has bir ürün olmasına rağmen, meyveli ve kuruyemişli dondurma yapımına uygun değildir. Sade Maraş dondurması kendine has tarzı ile oldukça beğeni toplamasına rağmen ülkemizde meyveli ve diğer dondurma çeşitleri kaliteli üretilememektedir. Bunun en temel sebebi bu tip dondurmanın nasıl üretilmesi gerektiğinin bilinmemesidir. Maraş dondurmasında kullanılan sahlep oldukça baskın bir aromaya sahiptir ve bir stabilizatör olarak meyveli dondurmalarda ya da diğer kuruyemişli dondurmalarda kullanılmamalıdır. Çilekli dondurma yiyen bir insanın aradığı en temel özellik ağzına yoğun çilek tadı gelmesidir, sahlep tadı ise bu çilek tadını baskılamaktadır. 

İtalyan gelato ve sorbe ise az önce bahsettiğim konuda çok başarılı bir dondurma tipidir. İtalyan usulü dondurmalarda yediğiniz şey ne dondurmasıysa onun tadını en yoğun ve doğal şekliyle alırsınız. Makinelerimizle yaptığımız üretimlerde, müşterilerde aldığımız en önemli tepki sanki meyvenin kendisini yiyormuşçasına bir his yaşamalarıdır. İtalyan usulü dondurma hakkında İtalya'da çeşitli kurslara da katılan firma yetkililerimiz, müşterilerine bu konudaki tecrübelerini cömertlikle aktarmaktadırlar. Kendi üretimimiz ham maddeler ve taze meyveler kullanarak üretilen bu dondurmaların reçeteleri, şirketimiz tarafından geliştirilmiş bilgisayarlı optimizasyon programı kullanarak oluşturulmaktadır. Bu tip dondurmaların en temel özelliği meyvenin cinsine göre farklılık gösteren reçete ve hammadde oranlarıdır. Meyvelerin her birinin içindeki lif-su-şeker miktarını hesaplayan sistemimiz size en iyi kıvamda ve en yoğun lezzetli dondurmayı üretme olanağı sağlamaktadır.

bottom of page